CO JE A CO NENÍ KVĚTOVÁ VODA A K ČEMU JI POUŽÍT?

Ohledně tzv. květových vod je velký informační zmatek. Co to je? K čemu je to dobré? Co je to hydrolát? A proč se jejich ceny tolik liší? Pokusíme se pro vás uspořádat informace a vysvětlit rozdíly.

V zásadě se na trhu vyskytují dva typy vod (nejčastějším případem jsou vody růžové, ale totéž se týká i vod z pomerančových či z levandulových květů atd.): hydroláty a „jiné“.

 

- Hydrolát je to, co vzniká při destilaci z hlavní ingredience – květů, listů, toho co právě má účinné látky. Druhým produktem vzniklým při tomto procesu je esenciální olej.

- Pod pojem „jiné“ se vejdou všechny ostatní květové vody. Většinou se jedná o běžnou či destilovanou vodu, do které je následně přidán esenciální olej nebo esence.

Rozdíl mezi oběma typy vod je důležitý právě pro jejich účinky – hydrolát si zachovává to nejlepší ze svých ingrediencí. Obsahuje jak zbytek esenciálních olejů, tak také jiné látky rozpustné ve vodě v závislosti na použitém materiálu. „Jiná“ květová voda takové vlastnosti nemá. Bude vonět, ale to je vše. V případě, že byl použit esenciální olej a ne jeho syntetická náhražka, může mít v omezené míře aromaterapeutické vlastnosti nebo sloužit jako vůně, chybí mu ale většinou to, co dělá z květových vod (hydrolátů) kosmetický zázrak. Zároveň se projeví na ceně – výroba náhražek bývá zpravidla levnější.

V naší nabídce najdete následující květové vody (ve všech případech se jedná o hydroláty):

růžová voda – pečující voda vhodná zejména pro zralou pleť, skvěle snášena i pletí citlivou. Ideální pod jakýkoliv olej (vždy doporučujeme pod oleje používat vodu, ať už běžnou či květovou pro hydrataci, rychlejší vstřebávání a roztíratelnost), dále na závěrečné čištění pleti při odlíčení, k tonizaci pleti a její uklidnění. Uleví i při pocitu přesušení (často pokožka trpí při přechodech mezi studeným a teplým prostředím nebo v klimatizovaných prostorách), po slunění a je velmi příjemná po holení. Samotná vůně růží je považována za afrodiziakální, antidepresivní a zvyšující sebevědomí.

voda z pomerančových květů – jemná voda vhodná zejména pro mastící se a aknózní pleť, i pro pleť přecitlivělou. Stejně jako voda růžová, je i tato skvělá v kombinaci s oleji místo krému, k tonizaci pleti a jejímu čištění, taktéž po opalování. Vodě z pomerančových květů se často také říká voda neroli podle stejnojmenného esenciálního oleje. Pomáhá při začervenání pokožky. Vůně pomerančových květů dle tradic a aromaterapie ulevuje od bolestí hlavy, stresu a celkově uvolňuje. V Maroku často prodávají esenciální olej právě za těmito účely.